„Ecsetre fel a gyermekekért!"


2016. augusztus 24. - Olajos

ecsetre_fel_kep_0.jpg

"Egy álmot megálmodni és egyedül teljesíteni nem oly nagy dicsőség, mint egy álmot együtt kergetni és közösen kivitelezni." Dr. Mannheim Viktória, „Ecsetre fel a gyermekekért" kampányvezető. 

Az „Ecsetre fel a gyermekekért" kampány egy személyes élmény talaján bontakozott ki, s mára már számtalan egészségügyi és szociális intézményt tesz elviselhetővé, sőt gyógyulást segítő környezetté. A jól ismert mesefigurák nemcsak a súlyos kisbetegek gyógyulását segítik, iskolák, óvodák, bölcsődék falairól is felidézik kedvenc történeteinket.

„Célom, hogy a mai felfordult világban terjedjen az egymás közötti megértés és szeretet. Ma már az önzetlen cselekedet nagyon sok helyen csodának számít. Hiszem és vallom azt, hogy amit cselekszem, az igaz és a gyermekek életkörülményeinek javítását, illetve mindennapjaik megszépítését szolgálja." - írja a kampány elindítója, Dr. Mannheim Viktória. Az eredetileg okl. mérnök-közgazdász, egyetemi oktató, ma szakfordító kezdetben egyedül festett, ma már az országban közel 200 önkéntes segíti munkáját.

A falakra festett mesefigurák biztonságot adnak, segítenek elterelni a figyelmet a gyakran fájdalmas, hosszadalmas orvosi beavatkozásokról, vagy csak egyszerűen oldják a környezet szokatlanságát vagy éppen ellenkezőleg, a rossz emlékek, tapasztalatok elfelejtését.

2016. augusztus-szeptember között az "Ecsetre fel a Gyermekekért" önkéntes kampány és a Rotary Club Nyíregyháza közös összefogásával a Jósa András Oktatókórház
gyermek szemészeti osztálya kerül dekorációs falfestésre.

A rendelő már elkészült, a falra került állatfigurák sokszínű képei, a mosolygós nap és hold csillogást varázsolt kicsiknek és nagyoknak a szemébe. A színes környezet nemcsak a gyerekek, de a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet számára is barátságosabbá, kellemesebbé varázsolta a helyet. A játszó-váró szoba is hamarosan elkészül, megfelelő körülményeket biztosítva a kisbabák etetéséhez, a várakozási idő elviseléséhez.

"Ecsetre fel a Gyermekekért" program keretében korábban már festő önkéntesek mellett mi rotarysták is bekapcsolódtunk az alkotásba. Az alkotás közös öröme, az együtt-festés „amiért és akiért", a jó-tett jól eső érzése mellett nagyszerű kikapcsolódást is nyújtott a festésbe való belefeletkezés. Mindannyian, akik keze alatt életre keltek a Viktória által felrajzolt figurák, megéltük a flow-t, az áramlat élményt, az alkotásba belefeletkező, idő múlását nem érzékelő, a hétköznapi terheket elfelejtő ember vágyott állapotát. „Jónak lenni jó" - mondta Böjte atya, jót tenni jó, nemcsak annak, aki kapja, de különösen annak is aki adja!

 

írta: dr. Pénzes Marianna, RC Nyíregyháza

 

 

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real