Jelentősebb projektjeink


2009. február 19. - halasz

A Nyíregyházi Rotary Asztaltársaságot 2004 áprilisában alakítottuk meg a Rotary Club Mátészalka közreműködésével, majd 30 alapítóval rövidesen, 2004. december 4-én megtartottuk a charter ünnepségünket R. Engelbert Wenckheim kormányzó részvételével.
A helyi társadalomban élők felé fordulva városunk közösségének támogatására törekszünk. Ez a hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásában, a diákcsere programban, a Rotaract, ill. Earlyact klubok támogatásában és jótékonysági rendezvé-nyek, estek szervezésében nyilvánul meg.

 

Rotary Nemzetközi Diákcsere Program:
Már megalakulásunk első évében bekapcsolódtunk a Rotary Nemzetközi Diákcsere Programba, és mind a mai napig rendkívül eredményesen részt veszünk abban, szerepet vállalva a területi faladatok ellátásában is.

Rotary Karácsony:
2005 decembere óta óvodáknak, egészségügyi gyermekotthonnak, és más gyermek-közösségeknek adunk ajándékot, karácsonyi élményeket az ünnep közeledtével. A Rotaract Club Nyíregyháza megalakulását követően a karácsonyi ajándékozás velük közös project keretében történik. A klub minden karácsonykor támogatja a Szent Kamill Szeretet Otthont, ill. a Szent Kamill „Életet az Életnek” Közhasznú Alapítványt, ami Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Észak-Alföldi Régióban fogyatékkal élők életminőségének javítására, továbbá az idősek segítésére törekszik.

A hátrányos helyzetű tehetségek gondozásának projektje:
Fő célkitűzésünk a hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása. A „hátrány” fogalmát nem az aktuális szociálpolitikai címkék mentén  mint a jövedelmi helyzet, lakóhely stb. , értelmezzük. Számunkra hátrányos helyzetű az a nem feltétlenül szegény sorsú fiatal is, aki hátterének egy más jellegű problémájából fakadóan nem képes tehetségét kibontakoztatni.

„Tudás mindenkinek” előadássorozat a Nyíregyházi Főiskolán:
Másik fő küldetésünk a tehetséges fiatalok segítése. Ennek szellemében indítottuk a „Tudás mindenkinek” előadássorozatot középiskolás fiatalok számára, havi egy alkalommal, azzal a céllal, hogy az élet fontosabb dolgai iránt érdeklődő, többre vágyó fiatalok számára értéket közvetít-sünk.  Szeretnénk személyiségüket, érdeklődésüket olyan irányba terelgetni, hogy fejlődésük, életútjuk sikeres legyen, értékesebb és nyitottabb tagjai legyenek a társadalomnak.

Rotary tehetséggondozó és ösztöndíj program:
A fenti két célkitűzésünk ötvözésével indítottuk el az új projectünket 2010-től, a hátrányos helyzetben élő, Nyíregyházán középiskolában tanuló diákok támogatásá-ra. A program érdemi támogatást, segítséget nyújt évente legalább 4-5 gyereknek, de az a célunk, hogy ennél sokkal szélesebb kört mozgassunk meg, s mindenkinek nyújtsunk valami jót.  Valamennyi résztvevőnek ismeretszerzést, pályaválasztási orientációt szeretnénk biztosítani.

Eseti segítő projektek:
Támogattunk árvízkárosultakat, megajándékoztunk csángó, ill. helyi gyerekeket, támogattuk a Polio Plus programot és részt veszünk a „Jobb velünk a Világ! – Fogyatékosok az egészségesekért” District Projectben.

Zenei készségfejlesztő foglalkozás:
Klubunk támogatásával 2011 júniusában újabb készségfejlesztő eszközökkel gazdagodott a Hajdú Ágota zenetanár által vezetett zenebölcsi, zeneovi foglalkozás, zenés előadás. A zenei tevékenység, játék során a gyerekek megtanulnak hallgatni és egymásra figyelni. Lehetőségük van képességeik tehetségük kibontakoztatására, személyiségük fejlesztésére. A zenei nevelés hozzájárul az agresszió csökkentéséhez, koncentrációra, önuralomra nevel.
A fejlesztő játékok kellemes időtöltést jelentenek az egész családnak. A játékokat Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zeneiskola népzene tanára használja különböző intéz-ményi és civil szerveződések alkalmával életre keltett programokon.

Klubalapítások:
A klubunk nevéhez eddig két klub alapítása fűződik. 2006 végén a Rotaract Club Nyíregyháza, 2009 elején pedig a Rotary Club Kisvárda jött létre a támogatásunkkal.
Magyarországon a legfiatalabbak számára 2010-től Earlyact Club néven alakulnak klubok, amelyek az általános iskolák 6-14 éves diákjait célozzák meg. Az RC Nyíregyháza patronálja 2010 májusa óta a Nyírmeggyesi Általános Iskola, ill. 2012 májusától a nyíregyházi Kazinczy Ferenc Általános Iskola Earlyact Clubjait, melynek alapításában tevékenyen részt vett.  Célunk, hogy megismertessük a diákokkal a Rotary lényegét, betekintést adjunk a Rotary által kínált lehetőségekbe, „keresztszülőként” programokkal, rendezvényekkel kedveskedünk a gyerekeknek.

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real