„Tapintható Láthatatlan” Nyíregyházán


2014. október 06. - halasz

Tapintható Láthatatlan

Felavattuk városunklegújabb látványosságát! A „Tapintható Láthatatlan" projekt részeként immár Nyíregyháza főterén is található olyan dombortérkép, mely által a vakok és gyengén látók számára is „láthatóvá válik" a tér. De ennél sokkal többet nyújt!

 

A nyíregyházi Rotary Klub kezdeményezése és tevékenysége eredményeként, magánszemélyek és vállalkozások adományaiból, a város és a megye vezetésének támogatása segítségévelmegvalósította egyik legfontosabb projektjét. A „Tapintható Láthatatlan" klubunk és valamennyi nyíregyházi újabb büszkeségeként megtekinthető a város központjában, a Kossuth téren. Ezzel a város főterén elhelyezett térplasztika jelentőségének és eszmei értékének megfelelő, méltó helyre került.

Finoman megmunkált bronz anyaga eleganciát és önálló művészi értéket is sugároz, mindezek mellett Lengyel Tibor szobrászművész alkotása a téren elhelyezkedő épületek egymáshoz képest valós elhelyezkedéséből és arányaiból adódóan valódi térképként is szolgál. A vakok és gyengén látók érdekében minden tájékozódási pontnálBraille írással is segítve a terek és épületek beazonosítását.

Az október 4-én megtartott ünnepélyes avatást megtisztelte jelenlétével Nagy Gyula, a Bp.-Budavár Rotary Klub tagja, a „Tapintható-Láthatatlan" Rotary program országos vezetője, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere valamintSeszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke is. Örömünkre elfogadta meghívásunkat a vakok és gyengén látók képviseletében Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének vezetője és Markóczi Mária a Nyírségi Látássérültek Egyesületének elnöke is. Jelen volt az alkotó, Lengyel Tibor szobrászművész és a tervezésben, kivitelezésben közreműködő támogatók, érdeklődők, nem utolsó sorban a Rotary nyíregyházi szervezetének tagjai is.

Az avatási ceremónia a hagyományos Rotary-harang hangjával indult és dr. Pénzes Mariann elnök asszonyköszöntötte a megjelenteket. Majd Gosztola Adél, a Móricz Zsigmond színház művésze Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg c. művéből idézve hozta elő mindannyiunkban azt azérzést, mely egy ilyen műalkotás elkészültének a legnagyobb értéket adja: a barátság és a másokért vállalt felelősség érzését. Emlékeztetett, hogy „szükség van bizonyos szertartásokra", „attól lesz egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól". Gondolatait az örök érvényű idézettel zárta: „Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

Mit is jelent a Rotary, milyen alapelvek mentén szerveződik, hogyan tevékenykedik a világban és ezen belül Nyíregyházán? - erről dr. Pénzes Mariann adott rövid tájékoztatót az egybegyűlteknek, felvezetve Maleczki Péternek, a projekt iránytójának, a Rotary Nyíregyháza előző elnökének a munkálatokhoz kapcsolódó történeti áttekintését.

dr. Kovács Ferenc polgármester úr örömmel szólt arról, hogy „ismét gazdagodott a város, a közösség", Seszták Oszkár elnök úr megemlítette, hogy bizalommal állt a kezdeményezés mellé kezdetektől fogva,  tudva, hogy sok látogatót vonz majd az új látványosság.

A leleplezés pillanataA leleplezést taps követte, fotósok és operatőrök által körülvéve végre láthatóvá vált adombortérkép. A vakok és gyengén látók képviselői percekig tapintgatták a makettet, érzékelhető lett az érzés, ami egy ilyen alkotás átadásának valódi értelmet ad. Megható volt, ahogy „megtekintették", átvették a számukra oly' jelentős segítséget nyújtó művet. „Szavakkal nem is tudom elmondani, ezért is tapintottam végig." - mondta Markóczi Mária. Nagy Tünde a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vakok és Gyengénlátók egysületének elnöke boldogan mondta, hogy eddig csak beszélhetett a városról, most már meg is tudja mutatni.

Nagy Gyula az országos program vezetőjeként szólt arról, hogy a nyíregyházi átadással is fejlődik a program, aminek - tapasztalatai szerint - a sikereit többek között az adja, hogy „segít szeretni a várost", örömöt okoz az itt élőknek és az ide látogatóknak egyaránt.

A ceremónia egyes részei között az Acapellart énekegyüttes tette színesebbé a programot.

Mindezek után nincs más hátra, mint szeretettel meghívjuk Önt, Kedves Olvasó, hogy jöjjön el városunkba, tekintse meg a „Tapintható Láthatatlan" nyíregyházi térplasztikát! Ha néhány hét alatt kifényesedik a templomtorony vagy a makett más - önök számára - érdekes pontja, akkor tudjuk, hogy jó irányba haladunk, sokak látták a „láthatatlant" már Nyíregyházán is.

... és akkor elértük célunkat.

dr.olajosj

Fotók: Balázs Attila

 

Címkék

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real